keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Koivunoksan kertomaa

Näsiä kukkii  


Muistatteko, onko aiemmin kevät alkanut jo näin varhain kevättalvella? Löytyykö tietoa kenenkään miesmuistista? Ainakaan minun naismuistiini ei ole ollut vastaavanlaista.


 Kevät yllätti!


Lämmin kevätsää on houkutellut innokkaimmat puurtarhurit jo vauhdilla kevätpuuhiin. Monet ovat aloittaneet omenapuiden ja muiden hedelmäpuiden leikkaukset ja homma on jo hyvällä mallilla. Vaan ei vielä minulla. 



Ja miksikö ei?


No, olisihan nyt ollut loistava sää puuhastella puutarhassa, mutta onneton kevätflunssa vei sellaiset haaveet ja pakotti petin pohjalle moneksi päiväksi. Ehkä näin olikin parasta. Olisin kuitenkin intoutunut liikaa, koristellut portaat ja ovenpielet narsissein ja hetken päästä katsonut miten ne sinnittelevät lumipyryssä, kuten monena aiempana vuonna. Pekka Pouta ennusti  loppuviikolle lumimyräkkää!




Edellisvuosien tyyliä


Parasta on pysytellä vielä rauhassa sisällä kasvatettavien taimien parissa. Tomaatin ja chilin taimet ovat mukavasti alkaneet kasvaa. Pikainen vierailu kasvihuoneen lämmössä antaa täysin väärän kuvan vuodenajasta. Vielä pitää odottaa kauan, ennen kuin taimia pääsee istuttamaan kasvihuoneeseen.




Ruukussa talvehtineesta rosmariinista on voinut taittaa oksia pitkin talvea
Sitruunamelissa on viihtynyt GrowHow kasvatuslaitteen valossa talven ajan



Perheenlisäystä



Viimevuotiset pihan vieraat


Viime kesänä pihalla liikkui kaksi peuraveljestä. Nyt veljekset ovat perustaneet perheet ja väki on lisääntynyt neljällä. Ensi kesän kasvimaan tuotteita ja kesäkukkia taitaa siis himoita meidän lisäksemme ainakin kuuden hengen lauma, joka käyskentelee kylällä pihasta toiseen omistajain elkein.




Mikä kukka?


Pähkinä

Pihan lintulaudalla on ollut vilskettä. Pikkulintujen lisäksi lintujen ruokailupaikalla vierailevat käpytikat, mustarastaat, fasaanit ja oravat. Pihan pähkinäpensaat kukkivat jo ahkerasti ja pensaat notkuvat runsaista, siitepölyä tuottavista norkoista. Pähkinäallergikoille runsas kukinta ei ole niinkään tervetullutta, mutta meille ja oraville hyvä pähkinäsato kyllä kelpaa. 



Siili talvipesässään

Puutarhassa olisi siis jo monenlaista tekemistä, mutta liiallista nurkkien siivoamista ei vielä kannata tehdä. Se voi olla kohtalokasta, mikäli puutarhassasi uinuu siili talvipesässään. Auringonsäteille herkät koristepuut ja pensaat kannattaa suojata kevään ensimmäisiltä paahteilta, ellet vielä ole sitä tehnyt. 


Mummun ennustus


Takatalvi ja viileämpi jakso on tulossa, mutta ei hätää - lumikolat ovat vielä talon nurkalla sulassa sovussa oksaleikkureiden ja rappuharjan kanssa. Mummun ennustuksen mukaan kevään lämpimät saapuvat maaliskuun vaihtuessa huhtikuulle. Näin kertovat koivunoksat!


Mitä kevätpuuhia sinä olet jo tehnyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti